Domaine Fabien Jouves
Nejprodávanější
ID V ZAPOMENUTÉM SADU
Jablečné aroma i chuť. Selské, rustikální.
993
ID TĚLO NA TĚLO
Chutě meruněk, klementinek s delikátní hořkostí citrusové kůry, s náznaky karamelu
1994
Kde je najdeme?
Cahors (jihozápad Francie)
• Historie:
Rodina Jouves se věnuje zemědělství už 5 generací.
Fabien Jouves se stal vinařem v roce 2006 a založil doménu Mas del
Périé.
V roce 2009 přešli na BIO a od roku 2011 na biodynamiku.
• Rozloha vinic:
27 ha
• Apelace:
AOP Cahors (víno Les Escures)
Vin de France (vína Les Agudes, Les Pièces Longues)
• Zajímavosti & filosofie vinařství:
• Fabien se ve svých vínech snaží o maximální výraz terroiru.
• Místní „královskou odrůdou“ je Malbec (v místním nářečí „Côt“). Jelikož
doména se nachází na rozmezí různých terroirů (svahů Quercy a Cahors),
selekci parcel Fabien využívá pro možnost rozdílného vyjádření Malbecu
podle podloží.
• Jde si svojí cestou, nemá ambici být nejlepší v tradičním stylu Cahors –
opulentním a tělnatém. Fabien má raději lehčí, delikátní styl. Jde mu o co
největší vyjádření terroiru, o nic jiného. Pro lehčí styl někdy využívá i
karbonickou maceraci (ovšem za studena). Vína vytváří sebevědomě
podle svého nejlepšího přesvědčení, často se nenechává svázat pravidly
AOC, proto vína hodně v označení Vin de France, nezapadají do „systému
AOC“.
• Z bílých odrůd pěstuje hlavně Chenin Blanc.
• Kromě těchto hlavních odrůd pečuje také o autochtonní (původní)
odrůdy regionu, jako jsou Jurançon Noir, Valdiguié, Gibert, Noual.
• Vinice se nacházejí v nadmořské výšce 350 mnm, podloží je převážně
vápenité.
• Výraz terroiru je ještě víc zesílen biodynamickým zemědělstvím,
respektujícím život, rostliny, člověka a jeho prostředí.
• Vinifikace hroznů ve sklepě se děje přirozeně bez enologických vstupů.
Hodně experimentuje s materiály. Vína zrají v betonových kádích,
dubových sudech, foudrech nebo amforách – podle jejich osobnosti.
Fabien přirovnává svá vína k dětem – přestože 1 rodiče mají 2 děti,
každé dítě je jiné a potřebuje různý přístup, výchovu podle své
osobnosti. Podobně jeho vína z různých odrůd, parcel dostávají různý
přístup při vinifikaci a zrání. Experimentuje.
• Doména se snaží postupně vrátit k polykultuře, kterou kdysi jako farma
bývala. V biodynamickém režimu pěstují levanduli, obiloviny, lanýže.
V otevřené přírodě chovají také černá prasata a začínají se věnovat
včelařství a produkci levandulového medu.