Château La Baronne

Kde je najdeme?


Languedoc-Rousillon
Fontcouverte - úpatí hory Montagne d´Alaric
• Historie:
Vinařství patří rodině Lignères, spravují ho už od 18. století!
• Rozloha vinic:
90 ha
• Apelace:
AOP Corbières (vína Les Chemins de Traverse)
Ale k výrobě vín Corbières je povinná assemblage několika odrůd. La
Baronne pracují také s výběrem jednotlivých parcel – a tedy vinifikací
jednotlivých odrůd zvlášť. Tato vína nemohou spadat pod označení AOP
Corbières . Nesou označení Vin de France. (Vermentino, Vals červený a
bílý, Cayrelières).
• Zajímavosti:
• Současný majitel Jean Lignères je zároveň místním lékařem
• Filosofie vinařství je postavena na 4 pilířích:
1) Biodynamika – certifikace Demeter
2) Biodiverzita – pečlivě se starají o podporu biodiverzity: kolem
pozemků vysázeli již 300 až 400 stromů, aby vytvořili živé ploty a
poskytli útočiště pro ptáky. Instalují hnízda pro dravce. Vykopali
několik malých rybníků, aby zajistili ptactvu vodu během měsíců
sucha. Dnes mají na Doméně 34 druhů dřevin a 59 hnízdících druhů
ptáků (včetně páru Orlů skalních).
3) vinifikace a zrání vína v AMFORÁCH (od roku 2012): Používají hliněné
nebo kameninové terakotové nádoby ve tvaru amfory nebo vejce
naležato. Terakota umožňuje uchovat čistotou aromatiku hroznů –
ovocná aromata i mineralitu.
4) Pracují na genetice révy: už 10-15 let nekupují rostliny ze školky vinné
révy, ale dováží si podnože z Potrugalska, které po dvou letech sami
roubují vybranými odrůdami z vlastních vinic, které se během let
ukázaly být nejlepší („sélection massale“). Genetická rozmanitost a
zároveň její přizpůsobení půdním a klimatickým podmínkám přináší
vínům přirozenou komplexitu a také „osobnost“.
Tento detailní přístup vyžaduje velké množství lidské práce, což
vysvětluje také vyšší cenu vín, nicméně výsledek za to stojí.

BETONOVÉ VEJCE – v čem specifické pro výrobu vína? 

Betonová VEJCE jsou velmi drahá. Používají se jako nádoby pro fermentaci nebo zrání vína. Jejich tvar vytváří konvekční proudy, které samovolně mísí mošt při fermentaci, nebo případně jemné kaly s vínem během zrání.

Jako například v doméně Vincent Caillé Le Fay d´Homme. Vincentův Muscadet zraje 10 měsíců na jemných kalech, právě v betonových vejcích umístěných v podzemním sklepě. Doména se nachází v blízkosti Atlantského oceánu a na vejce tak také působí efekt změn atmosférického tlaku.