Château La Baronne

Nejprodávanější

na brehu rhony eshop imgs 8602
 
790 Kč / ks
Detail
2 položek celkem
na brehu rhony eshop imgs 8604
650 Kč / ks

ID VIŠŇOVÝ SAD Výrazný višňový tón. Šťavnatost.

1352
na brehu rhony eshop imgs 8602
790 Kč / ks

ID ŠAMPAGNE BEZ BUBLIN Minelárností připomínající šampáň.

1353

DOMAINE LA BARONNE [domén la baron]

Kde je najdeme?

Languedoc-Rousillon

Fontcouverte - úpatí hory Montagne d´Alaric

 Historie:

Vinařství patří rodině Lignères, spravují ho už od 18. století!

 Rozloha vinic:

90 ha

 Apelace:

AOP Corbières (vína Les Chemins de Traverse)

Ale k výrobě vín Corbières je povinná assemblage několika odrůd.  La Baronne pracují také s výběrem jednotlivých parcel – a tedy vinifikací jednotlivých odrůd zvlášť. Tato vína nemohou spadat pod označení AOP Corbières . Nesou označení Vin de France. (Vermentino, Vals červený a bílý, Cayrelières).

 Zajímavosti:

  • Současný majitel Jean Lignères je zároveň místním lékařem

 

  • Filosofie vinařství je postavena na 4 pilířích:

 

  • Biodynamika – certifikace Demeter

 

  • Biodiverzita – pečlivě se starají o podporu biodiverzity: kolem pozemků vysázeli již 300 až 400 stromů, aby vytvořili živé ploty a poskytli útočiště pro ptáky. Instalují hnízda pro dravce. Vykopali několik malých rybníků, aby zajistili ptactvu vodu během měsíců sucha. Dnes mají na Doméně 34 druhů dřevin a 59 hnízdících druhů ptáků (včetně páru Orlů skalních).

 

  • vinifikace a zrání vína v AMFORÁCH (od roku 2012): Používají hliněné nebo kameninové terakotové nádoby ve tvaru amfory nebo vejce naležato. Terakota umožňuje uchovat čistotou aromatiku hroznů – ovocná aromata i mineralitu.

 

  • Pracují na genetice révy: už 10-15 let nekupují rostliny ze školky vinné révy, ale dováží si podnože z Potrugalska, které po dvou letech sami roubují vybranými odrůdami z vlastních vinic, které se během let ukázaly být nejlepší („sélection massale“). Genetická rozmanitost a zároveň její přizpůsobení půdním a klimatickým podmínkám přináší vínům přirozenou komplexitu a také „osobnost“.

 

Pozor – tento detailní přístup vyžaduje velké množství lidské práce, což vysvětluje také vyšší cenu vín, nicméně výsledek za to stojí.

BETONOVÉ VEJCE – v čem specifické pro výrobu vína? 

Betonová VEJCE jsou velmi drahá. Používají se jako nádoby pro fermentaci nebo zrání vína. Jejich tvar vytváří konvekční proudy, které samovolně mísí mošt při fermentaci, nebo případně jemné kaly s vínem během zrání.

Jako například v doméně Vincent Caillé Le Fay d´Homme. Vincentův Muscadet zraje 10 měsíců na jemných kalech, právě v betonových vejcích umístěných v podzemním sklepě. Doména se nachází v blízkosti Atlantského oceánu a na vejce tak také působí efekt změn atmosférického tlaku.