Víno z vinařství Vincent Caille Le Fay d’Homme
Značky
Vincent Caillé, Le Fay d´Homme
• Kde je najdeme?
Monnieres, poblíž Nantes, západní část Loiry
• Historie:
Rodinné vinařství s historií 5ti generací. Vincent Caillé převzal vinařství
v roce 1986. Je odhodlaný věnovat se hlavně kvalitě.
Zatímco většina pěstitelů v regionu se stále snaží o nízké ceny a velké
objemy, Vincent patří do skupiny producentů zaměřených na kvalitu,
kteří vyrábějí vynikající vína skutečného charakteru.
Na vinici pracuje organicky od roku 1996.
Oficiální certifikace bio od r. 2007 a biodynamika od 2012 (certifikace
Ecocert a Demeter)
• Rozloha vinic:
25 ha na území 4 obcí (Monnieres, Gorges, Maisdon-sur-Sevre a
Mouzillon)
• Apelace:
AOP Muscadet Sevre et Maine
• Zajímavosti:
• Vincent se velmi tvrdohlavě a vášnivě snaží produkovat Muscadet Sevre
et Maine s vysokým výrazem terroiru. Jak to dělá?
• Pracuje s odrůdou Muscadet (= Melon de Bourgogne) na různých
podložích (gneiss, gabbro a orthogneiss) a snaží se tak o maximální
expresivitu odrůdy podle půdy.
• Je jednou z výjimek vinařů z Nantes, kteří pracují s odrůdou Muscadet
organicky.
• Ve sklepě logicky navazuje na práci ve vinici a vinifikuje tradičním
způsobem, aby vína vznikala co nejpřirozeněji. Používá jen původní
kvasnice a vína zrají dlouho na jejich kalech. Délka zrání na kalech závisí
na stylu vína. Cru Monieres St Fiacre a Gorges zrají 30 měsíců.
• Odrůda Muscadet je přirozeně náchylná k oxidaci, dlouhé zrání na
hrubých kalech přináší její přirozenou ochranu, Vincent tím také snižuje
přidání síry.
• Vína vyzrávají v betonových vejcích. Díky betonu víno „dýchá“ a vejce
umožňují neustálou přirozenou cirkulaci vína a kvasnic. Doména se
nachází v blízkosti Atlantského oceánu a na vejce tak také působí efekt
změn atmosférického tlaku.