Vinařská oblast Alsasko
Vinařská oblast Alsasko (Alsace) je jednou z nejvýznamnějších vinařských oblastí ve Francii, nacházející se na východě země, u hranic s Německem, mezi pohořím Vogézy a řekou Rýn. Alsasko je známé především pro své výjimečné bílá vína, která jsou často aromatická, minerální a svěží. Oblast je ovlivněna jak francouzskou, tak německou vinařskou tradicí, což se projevuje v odrůdách a stylu vín.
Charakteristika oblasti:
-
Geografie a klima: Alsasko má jedinečné terroir, chráněné pohořím Vogézy, které vytváří polokontinentální klima s horkými léty a chladnějšími zimami. Tato mikroklimatická ochrana poskytuje ideální podmínky pro pěstování hroznů, které dozrávají pomalu, což dává vínům výraznou aromatickou hloubku.
-
Půda: Alsasko má velmi rozmanité půdní podmínky, od žuly a vápence až po břidlici, pískovec a jílovité půdy. Tato rozmanitost dodává vínům jejich typické minerální charakteristiky.
Klíčové odrůdy hroznů:
Alsasko je známé především pro své monovariétální vína, což znamená, že většina vín je vyrobena z jedné odrůdy, a jsou pojmenována podle této odrůdy, což je ve Francii neobvyklé.
-
Riesling: Jedna z nejoblíbenějších a nejkvalitnějších odrůd v Alsasku. Alsaský Riesling je suchý, minerální a elegantní, s vysokou kyselostí a tóny citrusů, jablek, květin a někdy i petroleje.
-
Gewurztraminer: Velmi aromatická odrůda s výraznými tóny liči, růží a koření. Gewurztraminer z Alsaska je plný, suchý až polosuchý a vysoce aromatický, což ho činí ideálním k exotickým jídlům.
-
Pinot Gris: Alsaský Pinot Gris (dříve známý jako Tokay) je plný a kořenitý, často se zemitými tóny, s nádechem ovoce a koření. Toto víno je robustnější a často polosuché až suché.
-
Muscat: Suchý a aromatický Muscat z Alsaska nabízí svěží květinové tóny a náznaky hroznového a citrusového ovoce. Často se pije jako aperitiv.
-
Pinot Blanc: Lehčí, svěží bílá vína s jemnými ovocnými tóny, ideální k lehkým jídlům. Je méně výrazný než Riesling nebo Gewurztraminer, ale stále osvěžující a dobře pitelný.
-
Sylvaner: Toto víno je svěží, lehké a méně aromatické než ostatní odrůdy, ale má jemné ovocné a travnaté tóny. Je vhodné ke každodennímu pití.
-
Pinot Noir: Alsasko je známé především svými bílými víny, ale z odrůdy Pinot Noir se zde vyrábí i červená a růžová vína. Pinot Noir je lehčí, s tóny červeného ovoce, jako jsou třešně a maliny.
Vinařská oblast Alsasko
Tato vinařská oblast se rozkládá na severovýchodě Francie mezi městy Štrasburk a Mulhouse. Na rozdíl od ostatních francouzských vinařských oblastí, kde dominuje produkce červených vín nebo bílých cuvée, je oblast Alsasko vyhlášená bílými odrůdovými víny. Bílé odrůdy zde tvoří 94% skladby vinic. Vyhovuje jim zdejší podloží i klima kontinentálního rázu.
I zde je zaveden apelační systém románského stylu. Dělí se na tři skupiny. Označení Alsace AOC mají asi 3/4 všech vín z této oblasti. Další skupinou jsou vína s označením Alsace Grand Cru AOC, které může používat pouze 51 lokací z celé oblasti a celková produkce vín s tímto označením tvoří v oblasti asi 4%. Třetí skupinou je Crémant de Alsace AOC. Do ní spadají šumivá vína vyráběná tradiční metodou. Tato apelace byla zavedena v roce 1976. Vína, která nespňují podmínky dané apelace jsou distribuovány jako Vin de Table.
Ačkoliv se i v Alsasku vína řadí podle apelačního systému románského stylu, na rozdíl od ostatních vinařských regionů Francie je na etikatách zdejších vín ve velké vetšině název odrůdy vína. To známe spíše z germáského stylu značení vín (Německo, Rakousko, Česko...). Je to právě proto, že tato oblast je převážně zaměřena na produkci odrůdových vín. Podobné je to například v Alto Adige v Itálii.