Domaine la Bouïssière [domén la buisiér]
• Kde je najdeme?
Přímo v Gigondas. Na úpatí pohoří Dentelles de Montmirail
• Historie:
• Vinařství založil Antonin Faravel, otec Thierryho. Před 60 lety vysázel své první vinice na úpatí Dentelles de Montmirail, na místě zvaném „la Grande Bouïssière“. Po něm vinařství převzaly jeho děti.
• Dnes je doména La Bouïssière jedna z mála, která má svá cuvée ve třech CRU tohoto ušlechtilého koutu údolí jižní Rhony – Gigondas, Vacqueyras a Beaumes de Venise.
• Rozloha vinic:
• Apelace:
AOP Côtes du Rhône
AOP Gigondas
AOP Vacqueyras
AOP Beaumes de Venise
• Zajímavosti:
• Thierry je manželem jiné naší vinařky – Corriny Faravel z domény Martinelle. Corrina je původem Němka, přijela do Francie s touhou koupit vinice a dělat vlastní víno. Thierry jí v počátcích pomáhal, zaučoval a zajímal se o její práci... až byla svatba :-)
• Thierry je také vášnivý muzikant, hraje na kontrabas.
• Filosofie
• Na vinicích pracuje Thierry se svým bratrem Gillesem podle organických principů, i když nemají certifikaci.
• Snaží se o rovnováhu s přírodou. Kvalita hroznů je pro ně zásadní, protože chtějí vytvářet vína, která věrně charakterizují jejich terroir.
• Při vinifikaci Thierry rád nechává část hroznů celých, neodstopkovaných. Třapiny podle něj dodávají vínu svěžest a určité napětí, o které se snaží. Přinášejí rostlinnou stránku, ne bylinnou, ale svěží. A fixují podle něj texturu vína. Poměry neodstopkovaných hroznů se mohou lišit podle ročníku a zralosti stopek. Například v 2010 odstopkoval jen 20% sklizně, zatímco v roce 2014 všechno.
• Web vinařství: https://www.labouissiere.com/