FABIEN JOUVES [fabien žův]
DOMAINE MAS DEL PÉRIÉ [domén mas del périé]
• Kde je najdeme?
Cahors (jihozápad Francie)
• Historie:
Rodina Jouves se věnuje zemědělství už 5 generací.
Fabien Jouves se stal vinařem v roce 2006 a založil doménu Mas del Périé.
V roce 2009 přešli na BIO a od roku 2011 na biodynamiku.
• Rozloha vinic:
27 ha
• Apelace:
AOP Cahors (víno Les Escures)
Vin de France (vína Les Agudes, Les Pièces Longues)
• Zajímavosti & filosofie vinařství:
• Fabien se ve svých vínech snaží o maximální výraz terroiru.
• Místní „královskou odrůdou“ je Malbec (v místním nářečí „Côt“). Jelikož doména se nachází na rozmezí různých terroirů (svahů Quercy a Cahors), selekci parcel Fabien využívá pro možnost rozdílného vyjádření Malbecu podle podloží.
• Jde si svojí cestou, nemá ambici být nejlepší v tradičním stylu Cahors – opulentním a tělnatém. Fabien má raději lehčí, delikátní styl. Jde mu o co největší vyjádření terroiru, o nic jiného. Pro lehčí styl někdy využívá i karbonickou maceraci (ovšem za studena). Vína vytváří sebevědomě podle svého nejlepšího přesvědčení, často se nenechává svázat pravidly AOC, proto vína hodně v označení Vin de France, nezapadají do „systému AOC“.
• Z bílých odrůd pěstuje hlavně Chenin Blanc.
• Kromě těchto hlavních odrůd pečuje také o autochtonní (původní) odrůdy regionu, jako jsou Jurançon Noir, Valdiguié, Gibert, Noual.
• Vinice se nacházejí v nadmořské výšce 350 mnm, podloží je převážně vápenité.
• Výraz terroiru je ještě víc zesílen biodynamickým zemědělstvím, respektujícím život, rostliny, člověka a jeho prostředí.
• Vinifikace hroznů ve sklepě se děje přirozeně bez enologických vstupů. Hodně experimentuje s materiály. Vína zrají v betonových kádích, dubových sudech, foudrech nebo amforách – podle jejich osobnosti. Fabien přirovnává svá vína k dětem – přestože 1 rodiče mají 2 děti, každé dítě je jiné a potřebuje různý přístup, výchovu podle své osobnosti. Podobně jeho vína z různých odrůd, parcel dostávají různý přístup při vinifikaci a zrání. Experimentuje.
• Doména se snaží postupně vrátit k polykultuře, kterou kdysi jako farma bývala. V biodynamickém režimu pěstují levanduli, obiloviny, lanýže. V otevřené přírodě chovají také černá prasata a začínají se věnovat včelařství a produkci levandulového medu.
• Web vinařství: https://masdelperie.com/