Výběr sommeliera na srpen
Léto je v plném proudu, teploměr ukazuje tropické teploty a protože v takovém počasí je potřeba se osvěžit, do Výběru sommeliera na srpen jsme zařadili taková vína, která jsou k tomu ideální.
Prvním z pětice vín je vynikající šumivé víno Domaine du Mas Rouge Funambulles Blanc. Jde o jednu z nedávných novinek v naší nabídce. Toto víno jsme vybrali speciálně pro letní sezónu. Hrozny pro jeho výrobu dozrávají necelý kilometr od břehu Středozemního moře a hned ve vůni vás ohromí krásnou muškátovou vůní.
Druhým vínem je úplná novinka. Skvělé bílé víno Domaine la Florane Visan Blanc À Fleur du Pampre. Víno se díky velmi šetrnému zpracování hroznů projevuje úžasnou čistotou a podmanivou jednoduchostí a jak se říká, „v jednoduchosti je krása.“
Dalším bílým vínem je oblíbené Domaine André Berthet-Rayne Cairanne Blanc, které dostalo nový kabát – etiketu. Ovšem uvnitř láhve je vše při starém. Kráně vyvážené couvée čtyř odrůd. Ovocné i medové tóny jsou v dokonalé harmonii s příjemnou kyselinkou, která dodává vínu svěží projev.
Za růžovým vínem srpnového Výberu sommeliera stojí vinařství dámské sourozenecké dvojice Domaine La Rocaliere. Jejich Tavel Perle de Culture Rosé famózní. Díky dlouhé maceraci má krásnou sytě růžovou až světle granátovou barvu a může se pochlubit velmi komplexním aroma ve vůni i v chuti.
Srpnový Výběr sommeliera uzavírá dokonale elegantní a jemné červené víno Domaine Jaume Vinsobres Altitude 420 Rouge. Hrozny pro jeho výrobu se rodí na čtyřicetiletých keřích v nadmořské výšce 420 m.n.m. a už ve vinicích se ke sklizni vybírají jen ty nejvyzrálejší.
Domaine du Mas Rouge Funambulles Blanc
Odrůdy: Muscat à petits grains (Muškát žlutý)
Vinařství se nachází v regionu Languedoc-Roussillon necelý kilometr od mořského pobřeží mezi městy Sete a Montpellier. Klima je zde typicky středomořské a bohaté na slunečné dny (přes 300 slunečných dnů v roce). Kombinace klima a podloží bohatého na vápenec je ideální pro pěstování můškátové odrůdy, z níž pochází i toto svěží šumivé víno, které se skvěle hodí do teplých letních dní nejen jako osvěžující aperitiv.
Domaine la Florane Visan Blanc À Fleur du Pampre
Odrůdy: Marsanne, Viognier
Vinařství patří rodině Fabre, kde se řemeslo a vinařský um dědí po generace. Tuto doménu v obci Visan získal François Fabre roku 1982. V roce 2001 se k němu přidal jeho syn Adrian a společně se snaží snoubit tradiční a moderní pěstování hroznů a produkci vína. Podařilo se jim dokončit projekt třípatrového přírodního termoregulačního gravitačního sklepa. Díky tomu je produkce velice přirozená a šetrná. To dává vínům jedinečnou čistotu, harmonii a umožňuje vinaři do nich vtisknout terroir, kde je réva pěstována.
Domaine André Berthet-Rayne Cairanne Blanc
Odrůdy: Roussanne, Marsanne, Clairettte, Bourboulenc
V Domaine André Berthet-Rayne se vášeň pro pěstování vinné révy a produkci vína přenáší z otce na syna již po čtyři generace. Když v roce 1880 pradědeček Andrého zakládal vinařství, rod vlastnil 6 hektarů vinic a olivový sad. André dnes hospodaří na 22 hektarech vinic, které se nacházejí na území města Cairanne na levém břehu řeky Rhôny. Většinu vinné révy tvoří staré šedesátileté keře a některé mají i 100 let. Andrého vína jsou elegantní a rafinované zároveň.
Domaine la Rocaliére Tavel Perle de Culture Rosé
Odrůdy: Grenache noir, Syrah, Cinsault
Domaine la Rocalière je rodinný podnik, založený Jacquem Borrely a manžely Bernardem a Armans Mabyovými, kteří jsou již na zaslouženém odpočinku a vinařství vládnou jejich dvě dcery. Séverine se stará o hospodaření na vinicích a tvorbu vín ve sklepě, Mélanie zajišťuje administrativu a prodej vín. Společně tvoří fenomenální vína z oblasti Tavel a Lirac. Vinice zaujímají plochu 50 ha a dostává se jim té nejlepší možné péče. Díky důrazu kladenému na ochranu přírody získaly sestry pro svá vína v roce 2011 certifikát ekologického zemědělství. Jejich vína jsou svěží a mají krásné ovocné aroma a jiskru.
Domaine Jaume Vinsobres Altitude 420 Rouge
Odrůdy: Grenache, Syrah
Historie rodinného vinařství Domaine Jaume začíná roku 1905. Řemeslo předávané z otce na syna zdědili bratři Pascal a Richard i se svými rodinami, kteří nyní hospodaří na 92 hektarech vlastních vinic v oblasti Vinsobres. K ošetření a prevenci proti chorobám révy používají ve vinohradech pouze organické látky a pro přirozenou obranyschopnost půdy ve vinicích mezi řádky vysazují luštěniny, obiloviny a různé byliny přirozené pro tuto oblast. Hrozny pro výrobu tohoto vína pochází ze čtyřicetiletých keřů z vinic v nadmořské výšce 420 m.n.m. Sběr probíhá výhradně ručně s důsledným tříděním jen kvalitních hroznů. Víno je velmi elegantní a plné s aroma čerstvého ovoce a velmi jemnými taniny.